10 mei

Omdat de meeste pupjes nu weg zjin en de overblijvers stukken zelfstandiger worden gaan we vanaf nu terug hier de hondenbelevenissen hier neerpennen.

De 5 pupjes die hier nog verblijven doen het super. Met de extra aandacht die ze nu krijgen worden het alle 5 hele sociale mensgerichtte hondjes. Overdag was het prachtig weer en hebben ze heel de dag buiten mogen spelen. Dat vinden ze fantastisch, zeker nu ze ontdekt hebben hoe leuk het kan zijn iets af te pakken van een andere pup en er dan keihard mee weg te lopen :) Ze doen ook al veel beter hun best om proper te zijn en als de nachten korter dan een uur of 6 zijn houden ze zich goed in tot ik ze in de tuin laat. Spijtig genoeg zijn ze wel vollop hun tanden aan het uittesten.... Meestal oefenen ze op elkaar of op de volwassen honden die als ze te ver gaan er korte metten mee maken maar ook het zachte ligkussen van de grote honden waar ze zo graag op sliepen hebben ze helemaal verscheurd en de vulling uitgepulkt.... heb het moeten wegsmijten.

Na een leuke dag was het tijd voor puppyles 1 (paars-zilver) en les 2 (lichtblauw, zwart en rood) in de hondenschool. Bedankt aan iedereen die met een pupje mee les wou volgen. Voor de pupjes die de 2de keer kwamen ging het al veel beter - ze waren enthousiaster en vonden de rare honden met hun korte snuit en ontbrekende staarten al stukken minder eng. Zilver en Paars kwamen voor de eerste keer en waren het eerste half uur serieus onder de indruk: zoveel rare honden, al die nieuwe zaken, samenwerken met mensen die ze van haar noch pluim kenden.... een hele ervaring voor pupjes van 10 weken oud :)

Lichtblauw en Zwart hebben het zeer goed gedaan, precies alsof ze al verschillende keren geweest waren. Rood was iets afwachtender maar heeft ondanks het feit dat ze door een man begeleid werd (en ja die kunnen iets minder hoog puppypuppy puuuupyyyy roepen) zeer goed haar best gedaan - flink zo! Zilver en Paars waren zoals verwacht tijdens hun eerste lesje wat onder de indruk. Op 't eind van de les ging het wel beter en konden ze allebei de 'kijk' en de 'zit' oefening. Voor Paars was het extra eng omdat ze werd begeleid door iemand die ze nog nooit gezien had maar ook na slechts een half uur of zo vond ze de haar toegewezen mens best wel ok en ging ze er zelfs steun bij zoeken tijdens enige momenten.

Na afloop hebben we nog iets gedronken in het cafetaria en waren de meeste pupjes compleet uitgeteld :) Grote broer Neyo was er ook en ondanks het leeftijdsverschil van een jaar was hij superlief met de pupjes. En helemaal niet lomp zoals sommige reuen wel kunnen zijn. Brave Neyo genoot van de kleintjes, tolereerde heel veel en als hij zag dat ze wat onder de indruk waren ging hij liggen en maakte hij zich heel klein om iedereen van zijn goede intenties te overtuigen: de flinkerd :)

14 juni

Eindelijk nog eens tijd voor een update! De 5 overblijvende pupjes zijn hier nog steeds. Momenteel lijken er minder mensen op zoek naar een Zwitser en ook niet ieders financiële/privé/gezinssituatie bleek passend te zijn.

Het is hier heel druk geweest met de geiten die de 1 na de ander beginnen bevallen zijn en eentje die haar eigen lammetje niet wou voeden :( En moet ook nog vanalles regelen voor de komst van onze eigen mensenpup maar dat is pas volgende maand: nog een zee van tijd dus ;)

Met het slechte weer van de afgelopen dagen hebben de pupjes veel tijd binnen moeten doorbrengen en dat vinden ze niet leuk. Zij willen lopen, spelen, bijten! De volwassen honden krijgen er soms een punthoofd van en beginnen minder van de pupjes te tolereren. Hun tanden zijn intussen lang en scherp geworden en niemand mag nog drinken, zelfs niet bij Jenga. De hondenschool vandaag was heel tof. De pupjes zijn niet ziek geweest in de wagen en hebben zich goed gedragen bij hun tijdelijke begeleiders. Het is nu heel duidelijk dat Rood en Lichtblauw superlief zijn met alles en iedereen: ze zijn sociaal en openminded, nieuwe zaken totaal geen probleem. Zij werden getraind door beginnelingen en dat ging super. Zwart is ook lief en gehoorzaam en luisterde super maar heb ik laten trainen door iemand met veel ervaring omdat hij iets meer nood heeft aan een assertieve baas. Zilvertje werd vandaag door een kindje getraind en is minder knuffelig maar heeft een grote will-to-please en heeft op een paar minuten tijd (ok ik heb wat geholpen maar toch - goed zo) leren liggen. Paars heeft ook een grote will-to-please maar neemt niet graag risico's. Ze is zeer aanhankelijk toe naar de mensen die ze kent maar nieuwe situaties maken haar onzeker. Zo moest ze vandaag een lange tunnel van een meter of 8 door: dat vond ze supereng en ik heb al mijn puppy puppy puppyyyyy gegil moeten bovenhalen om ze toch erdoor te lokken, dan vervolgens een hindernisje over was ook al vreemd. Nee dit hondje moet je veel vertrouwen geven of ze zou toeslaan. Het is wel een lieve knuffel. De pupjes beheersen nu al 'zit' 'af' 'kijk'

Op 't eind van de les hebben we allemaal nog iets gedronken in 't cafetaria en konden de pupjes zo nog wat rusten voor we terug naar huis gingen.

 

Als er iemand woensdag graag eens wil meetrainen laat me gerust iets weten :)

16 mei

Ik neem de pupjes nu regelmatig eens apart om ze weg van de groep te leren volgen en zitten. Als er buren passeren met kleine kinderen neem ik ook een pupje mee naar buiten om ze kennis te laten maken. Hiernaast roodje met 1 van de buurkleinkinderen.

 

17 mei

Amai wat is het hier goed weer geweest! De afgelopen dagen hebben de pupjes veel buiten in de tuin kunnen spelen. Vandaag was het zelfs 28 graden en hebben we aan wat watergewenning gedaan. Geen van de pupjes had schrik van het water, heb ze er allemaal eens door laten lopen maar er zit geen waterrat bij die begon te spelen ofzo. Water dient voor hen puur om te drinken :)

 

De puppyles 's avonds was formidabel. Omdat Paarsje de vorige keer zo terughoudend was bij sommige van de toestellen heb ik ze de afgelopen dagen wat extra apart getraind en dat loonde: Paarsje was 1 en al aandacht, kan intussen zit, af en blijf en ging veel gemakkelijker door en over alle hindernisjes. Lichtblauw werd door Ingrid begeleid en is altijd enthousiast en blij: als een wervelwind holt hij door de parcourtjes en hij vindt alles tof. De andere pupjes zijn thuis gebleven omdat er niet genoeg mensen konden begeleiden.

Zo geraken de pupjes tot in de hondenschool - Celine (rechts) heeft paarsje vandaag getraind
Zo geraken de pupjes tot in de hondenschool - Celine (rechts) heeft paarsje vandaag getraind

21 mei

De afgelopen dagen is er weer veel gebeurd! Er zijn een aantal mensen langstgekomen voor pupselectiegesprekjes en Zwartje heeft toffe baasjes gevonden: een warm gezin met veel tijd en ervaring: hij is supergoed terecht gekomen :) Zwartje is gisteren vertrokken en nu zijn er nog slechts 4 kleintjes over. Ahoewel kleintjes.... had zwartje voor vertrek eens gewogen en hij woog reeds 9,5 kilo.

De hondenschool vandaag was weer supertof. Nu alle pupjes hebben kennisgemaakt met de brugjes, tunnels en andere obstakels beginnen ze het fijner en fijner te vinden. Nu ze kijk, zit en af begrijpen zijn we beginnen oefenen op 'blijft': de pupjes moeten blijven zitten terwijl de begeleider afstand neemt. Gaat goed en ik pas het nu ook al toe tijdens de eetmomenten. Ik zet hun kom met eten op de grond en ze moeten wachten met eten tot ik 'vooruit' zeg. Tot en met gisteren was dit een moeilijk moment. Vooral lichtblauw wil altijd zo graag eten dat hij niet braaf wou wachten maar altijd probeerde sneller bij de kom te zijn. Vandaag leek de eurocent gevallen te zijn dat iedereen best luisterde want dat ze anders toch langer moesten wachten en hoera: 4 geduldig kijkende pupjes zaten mooi op het vertreksein te wachten :)

 

Omdat alle honden samen heel veel zaken wegknabbelen heb ik een grote bestelling knabbeltjes en andere zaken geplaatst waaronder ook een loopplank voor de honden. De wagen die ik heb gekocht omdat de Lancia te klein werd voor 4 honden en een baby binnenkort heeft een ruime doch nogal hoge koffer: Pili is gewoon van in de koffer getild te worden maar is intussen groter dan Kayenne weegt al + 30 kilo ofzo dus dat wordt me een beetje zwaar en Harissa met haar 40-45 kilo gaat al helemaal niet meer dus ik ga trainen dat ze zelf de koffer inlopen via een loopplank. Zal beter zijn voor mijn rug en hun gewrichten.

22 mei

Nu de pupjes hun hersenen wat beter ontwikkeld zijn is het tijd om ze geduldig te leren zijn. We willen ook pupjes die beleefd en rustig zijn in omgang en aldus ben ik ze beginnen trainen op 'wachten'. Een hele goede oefening die je meermaals per dag met de pup kan oefenen is het wachten voor het eten. Sommige honden worden haast gek als hun baasje aan hun maaltijd begint. Ze springen op, vallen onmiddellijk hun etensbakje aan nog voor het de grond raakt en gedragen zich ronduit onbeleefd. Toen ze nog met 15 waren zou dat hopeloos geweest zijn om te proberen maar nu ze slechts met 4 meer zijn en ze al wat basisoefeningen kennen gaat dat verbazingwekkend makkelijk. Wat jullie nodig hebben is: een hongerige pup, geduld en wat doorzettingsvermogen in 't begin. Keer op keer zal het beter beginnen gaan. Dit is de 3de keer dat de pupjes moeten wachten voor het eten:

23 mei

Ah wat leuk, het baasje van Indy (Groentje) was in de buurt en is met Indy langst gekomen om wat bij te praten. Het ging goed met de andere pupjes, de eerste minuten was er wel een discussie met paarsje maar daarna hebben ze leuk samen gelopen en gespeeld alsof ze nooit weggeweest was. Indy is een echte deugeniet.... ze is al een stuk zelfzekerder geworden intussen en heeft zelfs een mol kunnen vangen en doodschudden!

24 mei

Zo een heerlijk weer! 't was weer super in de hondenschool en vandaag hebben de grote honden overdag groene pens en de pupjes na de hondenschool elk een portie echte groene pens gekregen. Het is morgen verlof en dan kunnen we uitslapen en is het niet zo erg als blijkt dat er eentje met een minder goede darmflora zou sukkelen. Altijd weer spannend want bij sommige pupjes duurt het opbouwen van een goede darmflora iets langer en dit is de eerste serieuze test :)

De hondenschool ging goed: iedereen - ook paars- vindt de tunnels en hindernisjes leuk nu en na een uur lang opletten was hun pijp helemaal uit en lagen ze alle 4 knock-out in het cafetaria te snurken :) Ik ben nog 1 van mijn helpers achteraf thuis gaan afzetten en wonder boven wonder heeft er geen enkele pup moeten kotsen of slijmen in de auto. Ben heel blij dat ook de Jenga-pups van hun misselijkheid verlost lijken te zijn.

25 mei

Stoute pupjes! Tja 't is vandaag een feestdag, Bart was heel laat thuis en we zijn pas om 2u gaan slapen.... en bijgevolg ook pas rond 9u opgestaan....slecht idee! De pupjes hebben aan de stoelen die we iedere avond in de zetels leggen om te verhinderen dat ze erin gaan slapen zitten knabbelen! 1 Stoel met een kapotte hoek, de andere gewoon heel de zijkant en vulling eraf.... niet simpel 4 actieve pupjes bezig houden. Mijn knabbeltjesvoorraad is bijna op... hopelijk wordt morgen de nieuwe voorraad geleverd.

In de namiddag zijn we met de pupjes naar een rommelmarkt hier in de buurt geweest. Kwestie van ze ook wat te laten wennen aan mensenmassa's, een nieuwe omgeving, auto's enzo. Dat ging redelijk goed. Zaken dat ze niet kennen daar blaffen ze nogal snel op maar omdat ze intussen ook weten wat kijk en zit betekent kunnen we ze snel uit hun onzekerheid halen door er een beetje mee te trainen onderweg. 't was ook wel heel warm voor de pupjes: zeker 25 graden. We hebben een blokje om gelopen, wat auto's en moto's zien passeren: niemand was daar echt van onder de indruk. 2x water gekregen van standhouders: tof! En op 't eind hebben we een frisse pint gedronken en hebben de pupjes goed kunnen rusten daar onder de tafel. Ze zijn door vele mensen gestreeld en hebben zich zeer goed gedragen: missie geslaagd!

27 mei

Gisteren zijn de knabbeltjes voor de honden in ontvangst genomen alsook een leiband (eentje kwijtgeraakt op de hondenschool) en een hondenloopbruggetje. Aangezien Pili nogal zwaar wordt om te heffen en Harissa gisteren 9 is geworden vond ik dit wel een handig hulpmiddel om in en uit de auto te geraken.

Vandaag was het ook het afscheid van Q'Toxy 'lichtblauw' Dit knuffeltje komt gelukkig ook terecht bij mensen die heel hard van knuffelen houden dus hij zal niets tekort komen.

Sommige mensen vroegen me hoe het groene pens moment verlopen is: wel ik denk dat iedereen een zeer goede darmflora heeft want niemand heeft diarree gehad achteraf - flinke pupjes! Gisteren hebben de honden ook kunnen genieten van hondenijs :) In dit geval gewoon stukjes kvv gemengd met yoghurt en aangelengd met water. Lekker dat ze dat vonden!

28 mei

Gisterenavond zijn we nog met de 3 overblijvende pupjes naar 'Veltem Feest' geweest. Daar werden ze gestreeld door honderden kinderhandjes, hebben ze kunnen kennis maken met steltenlopers, rare speeltuigen, tenten, veel geflapper en lawaai en dat ging alemaal goed. We zijn er dan een tijdje gebleven hebben wat gegeten en gedronken en de pupjes - die totaal uitgeput waren van alle indrukken- hebben braaf onder tafel geslapen. Van luide muziek zijn ze al helemaal niet onder de indruk.

 

Vandaag was het weer tijd voor een puppyles. Wel had roodje blijkbaar een schrik opgelopen nadat ze vorige week omvergelopen werd door 1 van de grotere pupjes. Ze zocht bescherming en had er zo niet echt veel zin in. Mits wat aanmoediging volgde ze dan toch en deed ze haar oefeningen maar bij het buizenparcours ging het weer fout. Roodje aarzelde en ging niet zo snel vooruit en de hond na haar was weer zo een groot wild geval die haar begon te bespringen.... zij wou weg en steekt haar kop door zo een net.... waar ze bleef hangen terwijl de wilde pup op haar zat te springen.... ai ai toch. Gelukkig heb ik ze snel kunnen verlossen en heeft ze zich niet bezeerd. Zilver en Paars hebben prima gewerkt en zijn minder onder de indruk van de lompere pupjes in de groep.

In de namiddag is Zilver vertrokken naar haar nieuwe baasjes. Leuk is dat ze in de buurt blijft dus ik zal ze nog wel regelmatig zien :)

's Avonds hebben we voor het eerst een kleine groepswandeling gemaakt met de volwassen honden en de 2 overblijvers. Ze hebben nu eens de wei van de andere kant gezien, kennis gemaakt met koeien en braaf ons en de volwassen honden gevolgd: flinke pupjes!

 

29 mei

Ah 2 pupjes is al veel aangenamer 's ochtends.... Vandaag heeft Bart nog een dagje verlof en hebben we lekker uitgeslapen tot 8:15 en wonder boven wonder: de living was nog proper. Buiten 1 kakje en 1 plasje had ik geen dweilplezier. En 2 pupjes die je heel blij met kwispelend staartje en van pure blijschap kronkelend lichaampje komen gedag zeggen is heel tof.

 

Roodje is wel een echte houdini. Ze kan goed springen en klauteren en klautert over het babyhekje tussen tuin en huis.... dan komt ze piepen door het kattenluik in de keuken, kijkt ze me aan en als ik dan iets afkeurends zeg spurt ze terug richting babyhekje en klautert ze er terug over richting tuin en kijkt ze me aan van 'voila ik weet dat je dit wil, ik zal luisteren' maar toch probeert ze dagelijks wel nog 1x - de deugeniet :)

 

In de namiddag was het groot feest: de pupjes (en volwassen honden maar die zijn dat gewoon) hebben elk een runderstrot gekregen. Ze hebben ervan genoten! Omdat er voor zo een kleine pupjes best veel knabbel en kauwwerk aan te pas komt hebben ze er toch wel meer dan een half uur over gedaan om hun strot op te eten maar ze vonden het superlekker. Roodje heeft de hare gewoon in de tuin opgegeten, Paarsje is zich achter de paletten in de tent gaan verstoppen.